Veri Akışında Bugün Ne İzlenecek?
· ABD, ADP Tarım Dışı İstihdam-(Haz), Chicago PMI –(Ağu), FOMC üyesi Mester’ın Konuşması
· Euro Bölgesi, TÜFE –(Ağu)
· Almanya, İşsizlik Oranı Değişimi, İşsizlik Oranı –(Ağu)
· Türkiye, GSYH – (2Ç22)
Küresel borsalar çoğunlukla pozitif yönde seyrediyor…
Hafta ortasına girilirken küresel piyasalardaki zayıf seyrin yerini tepki yükselişlerine bıraktığı görülüyor. Bu sabah ABD ve Avrupa vadeliler pozitif yönde seyrediyor. Asya piyasaları karışık seyirle kapanışa hazırlanıyor. Japonya’da bu sabah açıklanan temmuz ayı sanayi üretimi piyasa beklentilerinin aksine aylık bazda %1,00 büyüme gösterdi. Beklenti -0,50% daralması yönünde bulunuyordu. Çin’de imalat PMI ağustosta eşik değerin altında kalmasına rağmen 49,4 puan ile beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Son 6 ayın beşinde Çin imalat sektörü eşik değerin altında sektörde daralmayı işaret etti. Bileşik PMI 51,7 ile önceki ayın ve beklentilerin altında kalarak bu sektörlerdeki büyümenin ivme kaybettiğini gösterdi. Bu sabah piyasalarda brent petrolün, dünkü satış baskısının ardından 98 dolarda yatay seyrettiği görülüyor. Resesyon beklentileri, majör MB’lerin sıkılaştırıcı politikaları ve Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler petrole olan talebi azaltacağı ihtimalleri ile brent petrol ağustos ayında %6’dan fazla değer kaybetti. Dolar endeksi ve ABD tahvil getirileri bu sabah zayıf yönde seyrediyor. Ons altin fiyatları 1720 seviyesinden destek bulmaya çalışıyor. Bugün küresel piyasalarda ABD’den gelecek TDI’ın öncü verisi olarak izlenen ADP özel sektör istihdamı takip edilecek. Fed üyeleri yaklaşan FOMC öncesi piyasa mesajlarını vermeye devam ediyor. Dün Fed üyeleri Williams ve Barkin’in ardından bugün Mester’in konuşması izlenecek. Euro bölgesinde ağustos ayı öncü TÜFE verileri takip edilecek. ECB tarafında da 50 – 75 baz puan tartışmaları sürerken, ağustos ayı enflasyonu beklentilere yön verebilir. Yurt içinde TÜİK tarafından 2Ç22 GSYH yayımlanacak. Foreks anketine göre yıllık bazda %7,50 büyüme bekleniyor. BIST100’de güne pozitif başlangıç bekliyoruz.
Piyasalarda Pazartesi ne oldu? ABD borsaları dün günü satıcılı seyirle tamamladı. Dow Jones -0,96%, S&P 500 -1,10% ve Nasdaq -1,12% değer kaybıyla günü tamamladı. Küresel piyasalarda dün ABD’de Conference Board tüketici güveni, JOLTS iş imkanları ve FOMC üyelerinden gelen mesajlar takip edilirken, Euro Bölgesinde Sanayi Güveni ve Tüketici Güveni takip edildi. Almanya da ise öncü TÜFE verisi piyasaların odağındaydı. ABD’de Conference Board tüketici güveni piyasa beklentilerinde üzerinde yükseliş kaydetti. Piyasa beklentisi olan 97,90’nın oldukça üzerinde 103,20 seviyesine yükseldi. Gelen veri ABD ekonomisinin yılın ilk yarısında teknik olarak resesyon yaşamasına rağmen tüketicilerin harcama eğilimlerinin hala yüksek olduğunu gösterdi. JOLTS iş imkanları ise 11,239M seviyesine yükseldi. Fed’in sert faiz artırımlarının iş imkanlarına etkisinin sınırlı olduğu görülürken, cuma günü gelecek olan TDI verisi önemi arttı. Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya da ise öncü TÜFE beklentileri aştı. Yıllık bazda piyasa beklentisi olan %7,80’nin üzerinde %7,90 artış gösterdi. Aylık bazda ise geçtiğimiz aya paralel olarak %0,30’luk artış kaydedildi. Yurt içinde 30 Ağustos “Zafer Bayramı” sebebiyle dün piyasalar kapalıydı.
Veri Gündemi: Küresel piyasalar bugün ABD’de ADP Özel Sektör Tarım Dışı İstihdam, Chicago PMI ve FOMC üyesi Mester’ın konuşması takip edilecek. Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam ile arasında zayıf korelasyon olmasına karşın, iki iş günü öncesinde açıklandığı için beklenti oluşturabilmesi sebebiyle piyasada etkili olmaktadır. İki aydır veri açıklamayı sonlandıran kurum, yeni bir metodolojiyle verileri yayımlamaya başlayacak. Piyasada beklenti 200bin seviyesinde bulunmaktadır. Ekonomik aktivite hakkında fikir veren Chicago PMI geçtiğimiz ay piyasa beklentisi olan 55,0’in altında kalarak, 52,1 seviyesine gerilemişti. Ağustos ayında beklenti 52,0 seviyesinde bulunmaktadır. Günün ilerleyen saatlerinde FOMC üyesi Mester’ın konuşması takip edilecek. JH sonrası üyelerden gelecek olan mesajlar varlık fiyatlamaları açısından yakından takip edilmeye devam ediyor. Euro Bölgesinde TÜFE verisi piyasaların odağında olacak. Avrupa’da enerji fiyatlarının rekor seviyeleri test etmesi enerji krizini tetiklemeye devam ediyor. TÜFE’nin Ağustos ayında yıllık bazda %9,0 artış göstermesi beklenmektedir. Yurt içinde ise TUIK tarafından açıklanacak olan GSYH takip edilecek. Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %7,30 gibi yüksek bir oranda büyüme gösterdi. İkinci çeyrekte yüksek büyümenin devam etmesi beklenmektedir. İkinci çeyreğe ilişkin büyüme beklentisi %7,50 seviyesinde bulunmaktadır.
Araştırma Bölümü
Saygılarımızla.
Uyarı:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Anadolubank A.Ş. ve Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.