Günlük Bülten


Veri Gündeminde Bugün

·         ABD, S&P Global İmalat PMI (May)(Final), ISM İmalat PMI (May),

·         ABD, İnşaat Harcamaları (Nis), 

·         Euro Bölgesi, Almanya, İngiltere, S&P Global İmalat PMI (May)(Final),

·         Türkiye, TÜFE, ÜFE, ISO İmalat PMI (May),

·         Türkiye, ALARK Finansal Sonuçlar (Tahmini) (1Ç24)

 

Küresel piyasalar yeni haftada pozitif yönde seyrediyor...

Geçtiğimiz hafta ABD ekonomisinde nihai büyüme verileri ve çekirdek PCE verileri takip edildi. ABD ekonomisi 2024 yılının ilk çeyreğinde ılımlı büyüme kaydetti. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek PCE verisi beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. New York Fed Başkanı Williams, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ancak ekonominin daha iyi dengelenmesiyle yılın ikinci yarısında fiyat baskılarının daha da azalmasını beklediğini belirtti. Dallas Fed Başkanı Logan, faiz  oranlarını düşürmeyi düşünmek için henüz çok erken olduğunu, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise faiz indiriminde acele etmek için bir nedeni olmadığını söyledi. Fed üyelerinden gelen şahin tonlu açıklamalar sonrası CME Group eylül ayı faiz indirim beklentisi  %47,0 olarak bulunmaktadır. Dolar endeksi (DXY) ve ABD 10 yıllık tahvil getirileri şu sıralarda eksi yönde hareket etmektedir. ONS altın bu sabah 2317 dolarda ve satıcılı yönde işlem görmektedir. Sabah saatleri itibarıyla brent petrol ise 80,82 dolarda ve eski yönde bulunmaktadır. Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de tarım dışı istihdam, Euro Bölgesi’nde ECB faiz oranı kararı, Almanya’da sanayi üretimi, İngiltere, Çin ve Japonya’da PMI verileri, yurt içinde ise TÜFE öne çıkıyor. Bu hafta yurt içinde ayrıca ALARK, SAHOL, GRSEL, AKENR’in  finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Bugün ise küresel piyasalarda PMI verileri, yurt içinde ise enflasyon verileri öne çıkıyor. Ayrıca ALARK’ın 1Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. BIST100 endeksinde haftanın ilk işlem gününe yatay seyir ile başlanmasını beklemekteyiz. Endekste teknik olarak pozitif görünümün artış göstermesi için kısa vadeli yükselen kanal desteğinin (10630) üzerindeki seviyeler hedeflenebilir. Bu seviye üzerinde yeniden fiyatlamalar ile yukarı yönde 11088 (TL bazlı zirve) ve 11500 dirençleri izlenebilir. Olası geri çekilmelerde 10350 ara destek seviyesi olmak üzere 50 günlük AO’nın bulunduğu 10185 destek olarak takip edilebilir.

Veri Gündemi

Bugün küresel piyasalarda PMI verileri takip edilecek. PMI verilerinde eşik değer 50 puan olup, bu seviyenin üzerindeki değerler sektörde genişlemelere, altındaki değerler ise sektörde daralmaya işaret etmektedir. ABD’de bugün PMI verileri ayrıca inşaat harcamaları, ISM imalat PMI takip edilecek. S&P Global imalat PMI’ın 50,0’dan 50,9’a yükselmesi beklenmektedir. ISM imalat PMI nisanda 49,2 olarak gerçekleşmişti. İnşaat harcamaları martta %0,20 azaldı. Euro Bölgesi’nde imalat PMI’ın 45,7’den 47,4’e, Almanya’da 42,5’ten 45,4’e, İngiltere’de ise 49,1’den 51,3’e yükselmesi beklenmektedir.

Yurt içinde bugün odak enflasyon verilerinde olacak. Nisanda manşet TÜFE %3,18 artış ile yıllık bazda %69,80 artış gösterdi. Yıllık bazda en az artış gösteren ana grup %51,20 ile giyim ve ayakkabı olurken, artışın en yüksek olduğu ana grup ise %103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı nisanda aylık bazda en az artış gösteren ana grup %1,03 ile sağlık, en yüksek artış gösteren ana grup ise %9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. 9 Mayıs’ta TCMB tarafından yayımlanan 2. Enflasyon Raporu’nda 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncellenerek %38'e yükseltildi. 2025 ve 2026 tahminlerini ise sırasıyla %14 ve % 9 seviyesinde sabit kaldı. TCMB Başkanı Karahan, 25 metreküp bedelsiz doğal gaz kullanımı düzenlemesinin sona ermesinin, mayısta aylık enflasyonu 0,7 puan yukarı yönlü etkileyeceğini ve enflasyonun mayıs ayında olumsuz baz etkisi ile %75-76 ile zirveye ulaşacağını iletti. Forekshaber anketine göre Mayıs ayında manşet TÜFE’nin 3,10 artışla yıllık bazda %74,80 BloombergHT anketine göre ise aylık %3,0 yıllık %75,0 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. ÜFE nisanda aylık %3,60 artarken, yıllık bazda %55,66 artış gösterdi. Istanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan veriye göre nisan ayında imalat PMI’ı Nisan’da 49,3’e gerileyerek eşik değer 50,0’nin altına indi.

Piyasalarda Cuma günü neler oldu?

ABD’de Cuma günü odak Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek PCE verisinde bulunuyordu. Çekirdek PCE nisanda aylık %0,2 arttı. Çekirdek PCE yıllık bazda ise %2,8 seviyesinde beklentiler doğrultusunda sabit kaldı. Kişisel tüketim harcamaları nisanda aylık %0,3 artışla yıllık bazda %2,7’de sabit kaldı. Chicago PMI endeksi mayısta 35,4 seviyesinde gerçekleşti. Beklentilerin 41,1 seviyesinde olduğu endeks, nisanda 37,9 olarak gerçekleşmişti. Euro Bölgesi’nde enflasyon verileri takip edildi. Mayıs ayı öncü verilerinde manşet TÜFE aylık bazda %0,2 artış ile %2,4’ten %2,6’ya yükseldi. Beklentiler manşet TÜFE’nin %2,5 artış göstermesi yönünde bulunuyordu. Çekirdek TÜFE ise mayısta %0,4 artış ile %2,7’den %2,9’a yükseldi. ECB üyesi Centeno, mayıs enflasyonundaki artışın tahminlerin biraz üzerinde olduğunu ve faiz indirimi döngüsüne izin verecek seviyede bulunduğunu belirtti.

Yurt içinde odak büyüme verilerinde bulunuyordu. Türkiye ekonomisi 2024 yılının birinci çeyreğinde %5,7 büyüdü. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2024 yılı birinci çeyreğinde %5,7 arttı. GSYH 2024 yılı birinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,7 arttı. Foreks anketine göre, Türkiye ekonomisinin 1Ç24’te Foreks anketine göre %5,50, Bloomberg HT'nin anketine göre ise %5,6 büyümesi öngörülüyordu. Türkiye ekonomisi 2023 yılında %4.5, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde %4.0 büyümüştü. GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2024 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; inşaat sektörü toplam katma değeri %11,1, bilgi ve iletişim faaliyetleri %5,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %5,0, sanayi %4,9, tarım %4,6, hizmetler %4,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %3,3, diğer hizmet faaliyetleri %2,8, gayrimenkul faaliyetleri %2,5 ve finans ve sigorta faaliyetleri %2,0 arttı.  GSYH'nin birinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 285 milyar 572 milyon olarak gerçekleşti. TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre, hizmet ÜFE nisanda yıllık %87,09 arttı, aylık %4,84 arttı. Ayrıca TCMB 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı. Raporda, yavaşlayan kredi büyümesinin gelecek dönemde risk ağırlıklı varlıklardaki artışı sınırlaması ve kar performansındaki iyileşmeyle birlikte bankaların sermaye yeterlilik göstergelerinde olumlu seyrin sürmesinin beklendiği belirtildi. İstanbul Ticaret Odası (ITO) verilerine göre İstanbul enflasyonu aylık %3,59 artışla yıllık bazda %82,20 artış gösterdi.

 

 

Araştırma Bölümü

Saygılarımızla.

 

 

Uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Anadolubank A.Ş. ve Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.