Günlük Bülten


Veri Gündeminde Bugün 

·          ABD, S&P Global Bileşik, Hizmet, İmalat PMI(Mar)(Öncü),

·          Euro Bölgesi, Almanya, İngiltere, S&P Global Bileşik, Hizmet, İmalat PMI(Mar)(Öncü),

·          Türkiye, Finansal Hizmetler Güven Endeksi(Mar)

 

Bu haftanın odağı ABD çekirdek PCE verileri olacak…

Geçtiğimiz hafta ABD‘nin odağında Fed’in faiz oranı kararı ve FOMC ekonomik projeksiyonları bulunuyordu. Fed beklentilere paralel olarak faiz oranlarını sabit bıraktı. Ekonomik projeksiyonlar ise tarife etkilerinin hesaba katılması ile daha düşük seviyede büyüme ve daha yüksek seviyede enflasyon öngörüsüne işaret etti. FOMC üyeleri aynı zamanda 2025 yılında 2 faiz indirimi öngörüsünü değiştirmedi. Kararın ardından açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, faiz oranlarını değiştirmek için aceleci olmadıklarını, enflasyonun da yavaşlasa da hedefin üzerinde kaldığını söyledi. Hisse piyasalarında Fed projeksiyonlarının beklentilerden farklı bir tablo sunmamış olması olumlu fiyatlandı. Geçtiğimiz hafta S&P 500 %0,51, Nasdaq Composite %0,17, Dow Jones %1,20 değer kazandı. Euro Bölgesi’nde geçtiğimiz hafta Şubat ayı final TÜFE verileri takip edildi. Buna göre TÜFE öncül verilerin de altında gerçekleşerek yıllık %2,30’a geriledi. Almanya’da ise 500mlr EUR’luk ek savunma fonu oluşturulması teklifinin onaylanması ile piyasalarda alıcılı seyir devam etti. Euro Stoxx endeksi geçtiğimiz hafta %0,41 değer kazandı. Yurt içinde geçtiğimiz hafta siyasi gelişmeler piyasaları vurdu. Çarşamba günü dolar kuru %13,2 artışla 41,52 seviyesine tırmandı. BIST-100 endeksi 2008 krizinden beri rekor kayıp ile haftalık bazda %16,57 değer kaybetti. TCMB, 2018 yılından beri ilk defa olağanüstü bir toplantıyla gecelik borç verme faizini 2 puan artırarak yüzde 46'ya çıkardı. XBANK da 2000 bankacılık krizinden beri en büyük düşüşünü yaşadı. Bu etki TCMB patikası tahminlerini de etkiledi. JPMorgan yıl sonu enflasyon beklentisini %29,5’e, yıl sonu faiz tahminini de %35’e yükseltti. Hafta sonu yaşanan gelişmeler ile bu hafta da endekste kayıplar devam edebilir.

Asya borsaları bu sabah satıcılı yönde seyrediyor… Bu sabah Asya piyasalarında Japonya PMI verileri izlendi. Japonya’da hizmet PMI 49,5 puanda eşik değerin altında, imalat PMI ise 48,3 puanla beklentilerin altında açıklandı. NIKKEI borsası bu sabah yatay seyrediyor. Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de GSYH ve PCE verileri, Euro Bölgesi’nde tüketici ve sanayi güveni, Almanya’da tüketici güveni ve işsizlik oranı, İngiltere’de enflasyon ve GSYH verileri, Japonya’da BoJ Tokyo TÜFE, yurt içinde ise güven endeksleri ve sektörel enflasyon beklentileri takip edilecek. Ayrıca haftanın ilk gününde tüm bölgelerden gelecek Mart ayı öncül PMI verileri takip edilecek. BİST 100 endeksinde haftanın ilk gününe satıcılı yönde başlanmasını beklemekteyiz. Yeni haftada, siyasi haber akışı ile satış baskısının devam etmesi halinde 8985 ilk etapta izlenecek olup, bu seviye altında 8750 ve 8500  destekleri takip edilebilir. Orta vadeli alçalan kanal bandında hareketin başladığı endekste, bu bölgenin aşağı yönde aşılması halinde ise kanal alt bandıın bulunduğu 8400’e kadar satışların devam etmesi beklenebilir. Yukarı yönde 9000 ve üzerinde tutunmalar ile 9150 9300 dirençleri izlenebilir. Orta vadeli teknik görünümde iyileşmeler için ise 9800 ve üzerinde kapanışlar gerekmektedir.

Veri Gündemi

Bugün küresel piyasalarda Mart ayı öncül PMI verileri izlenecek. PMI verilerinde 50 eşik değer olup, bu seviye altındaki değerler sektörde daralmaya, üzerindeki değerler ise sektörde genişlemeye işaret etmektedir. ABD’de PMI verilerinin Mart ayı öncüllerinde Hizmet PMI’ın beklentisi 51,2, imalat PMI beklentisi ise 51,9 seviyesinde.

Euro Bölgesi’nde Mart Euro Bölgesi’nde Hizmet PMI’ın 50,6 puandan 51,2 puana yükseleceği, imalat PMI’ın ise 48,3 puanda açıklanacağı öngörülmektedir. Almanya’da PMI verilerinde ise bileşik PMI beklentisi 51,2 puanda bulunuyor. Hizmet PMI’ın 52,3 puana yükselmesi, imalat PMI’ın ise 47,1 puana yükselmesi bekleniyor. İngiltere’de ise öncül verilerde hizmet PMI’ın 51,2 puan, imalat PMI’ın ise 47,3 puan olması bekleniyor.

Yurt içinde günün verisi finansal hizmetler güven endeksi Mart ayı verileri. 2025 yılı Şubat ayında finansal hizmetler güven endeksi (FHGE), bir önceki aya göre 2,5 puan artış kaydederek 171,0 seviyesinde gerçekleşti.

Piyasalarda Cuma günü neler oldu?

Euro Bölgesi’nde ocak ayı cari hesap verileri ve mart ayı öncül tüketici güveni verileri izlendi. Cari hesap, ocak ayında 13,2mlr EUR fazla verdi. Tüketici güveni ise Mart ayında gerileme ile –14,5 puan oldu.

Yurt içinde Cuma günü tüketici güven endeksi ve dış ticaret endeksleri izlendi. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Şubat ayında 82,1 iken Mart ayında %4,6 oranında artarak 85,9 oldu. İhracat birim değer endeksi Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre aynı kaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %5,5 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) %0,2 arttı, yakıtlarda %5,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %1,0 azaldı. İthalat birim değer endeksi Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,1 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %6,8 arttı, yakıtlarda aynı kaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) %1,4 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %5,0 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2024 yılı Ocak ayında 86,9 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 1,0 puan artarak, 2025 yılı Ocak ayında 87,9 oldu.

 


Araştırma Bölümü

Saygılarımızla 

 

 

Uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Anadolubank A.Ş. ve Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.